Skoinlägg och hälkoppsinlägg

Skribent Daniel Öhlin, leg fysioterapeut, examen i ortopedisk medicin
Granskare Peder Blomqvist, leg. läkare, specialist i allmänmedicin
Uppdaterat 2020-06-08
Dela
Gilla

Skoinlägg och hälkoppsinlägg vid hälsporre

Avlastning av den överbelastade plantarfascian med ett par individuellt gjutna hälkoppsinlägg eller skoinlägg brukar omgående reducera eller eliminera smärtan under hälen.


Skoinlägg, hålfotsinlägg och fotbädd

Olika begrepp
Egentligen menar man ofta samma sak, dvs en individuellt formad eller gjuten inläggssula för skon som kan korrigera felställningar samt ge stöd, avlastning och komfort. De kan skilja sig åt avseende material och tillverkningsmetod.

Hälkoppsinlägg ger mycket god avlastning vid hälsporre

Hälkoppens egenskaper och användningsområde

Ortopediska hälkoppsinlägg (specialinlägget kallas även hälkoppen eller fotortosen) – är en mycket bra behandling vid hälsporre.
Hälkoppsinlägget skiljer sig från ett klassiskt ortopediskt skoinlägg då den är riktad mot och särskilt effektiv vid hälsmärta som hälsporre och hälkuddesyndrom. Materialet är en gipsplast som formas direkt på foten, vilket gör att passformen blir optimal. Plasten har särskilt goda egenskaper vad gäller att avbilda hälens och hålfotens form samt att den bevarar detta avtryck då den stelnat. Dessa höga och relativt styva kanter skapar en djup och stabil hälkopp som hindrar mjukvävnaden under hälen att plattas ut. Den leder till minskade kompressionskrafter upp mot hälen och underlättar utläkning av skadan.

Materialet och konstruktionen ger en mycket bra avlastning av häl och hålfot och då hälkoppsinlägget så väl avbildar foten upplevs den väldigt avlastande och skön för foten, trots sitt relativt hårda ytskikt.

Om smärtan placerar sig under hälen rekommenderar vi gjutna hälkoppsinlägg

Vid hälsporre där smärtan framför allt är lokaliserad under hälen där plantarfascian fäster in mot hälbenet och inte i hålfoten rekommenderar vi användande av ett styvt hälkoppsinlägg. Hälkoppsinlägget brukar ge en omedelbar reducering av besvären vid hälsporre och ibland kan patienten gå närmast smärtfri från mottagningen. Orsaken är att hälkoppens stödjande höga, styva kanter hindrar att fettkudden plattas ut vilket ger en tjockare fettkudde och minskat maximalt tryck under hälen där fästet för plantar fascian sitter. Mycket av belastningen tas istället upp under hålfoten och många upplever det som att hälen ”hänger” lite i luften då man står i inläggen. Vill man öka chansen till snabbare utläkning och besvärsfrihet kan inläggsvändandet kombineras med stötvågsbehandling.

Dessa vårdgivare tillverkar hälkoppsinlägget

Ortopediskt skoinlägg vid hälsporre

Ortopediskt skoinlägg – egenskaper och användningsområde

Ortopediska skoinlägg med bra hälstöd och stöd för hålfoten rekommenderas också vid hälsporre – plantarfasciit och är en standardåtgärd som erbjudits sedan länge. Ett dynamiskt ortopediskt skoinlägg ger en korrigering av en ogynnsam fotpositionering samt stöd och avlastning av hårt belastade vävnader i foten utan att motverka fotens naturliga funktion.
För många kan användandet av styva skoinlägg leda till total utläkning. Om avlastningen av hälsporren med hjälp av skoinlägg sker i kombination med stötvågsbehandling ökar chansen till snabbare besvärsfrihet ytterligare.

Ditt ortopediska skoinlägg eller ortos bör vara styvt och sviktande
Foten är i sin uppbyggnad både stabil och rörlig för att på ett mjukt och effektivt sätt kunna ta upp de mycket stora krafter som belastar den. Rekommendationen är därför att använda material som både är styva och dynamiska för att kunna korrigera och stödja utan att samtidigt motverka fotens naturliga funktion.

Sök en specialist på både diagnos, behandling och tillverkning av inlägg
Idag erbjuds ortopediska skoinlägg och fotortoser av allt fler vårdgivare specialiserade på ortopedisk medicin och du kan därmed få både diagnos, behandling, fotanalys samt avlastning i form av skoinlägg eller fotortoser på ett och samma ställe.

Dessa vårdgivare tillverkar ortopediska skoinlägg

Ortopediska skoinlägg rekommenderas även vid följande skador:

Hälsporre – plantarfasciit
Hälkudde artrofi – Irritation av hälben – smärta under hälen
Hallux valgus
Metatarsalgi – smärta under framfoten
Överpronation med smärtproblematik
Höga fotvalv med smärtproblematik
Löparknä – smärta på utsidan knäleden
Hopparknä – smärta i knäskålssena och dess fäste på framsidan knät
Medialt tibiasyndrym – benhinnebesvär
Ökad q-vinkel i knä – kobenthet med relaterad smärtproblematik
Liktorn och besvärande förhårdnader under foten

Hälkopp, skor och ortoser vid hälsporre

Här kan du läsa mer om de inlägg, skor och ortoser vi rekommenderade vid hälsporre och hälsmärta.