Tejpa hälsporre

Skribent Daniel Öhlin, leg. sjukgymnast. Examen i ortopedisk medicin.
Uppdaterat 2017-09-15
Dela
Gilla

Hitta vårdgivare med kunskap om Tejpa hälsporre

Tejpa hälsporre

Tejpning vid hälsporre avlastar både plantarfascian och dess fäste under hälen och brukar omgående leda till minskad smärta vid stående och gående. Det finns många olika sätt att tejpa men nedan ser du en video som visar hur du själv kan tejpa utifrån ett sätt som i vården under lång tid visat sig fungera mycket bra. Om du tycker det är svårt att få till det själv kan du be någon annan att göra det åt dig och ett tips är då att du ligger i magläge med fötterna utanför kanten av britsen, sängen, soffan. Önskar du hjälp i vården kan du kontakta en vårdgivare som tejpar hälsporre. Sortera/filtrera på din ort eller län för att finna någon i ditt område.

Så här tejpar du

Ett väl beprövat förfarande är tejpning under 5 veckor där huden tvättas och vilar en dag per vecka. Du kan följa denna beskrivning.
Tejpen kan sitta på 5-6 dagar, ta sedan bort tejpen, tvätta och låt huden vila 1 dag och tejpa sedan igen. Ha foten tejpad på detta sätt i fem veckor. Om det börjar klia är det ett tecken på att din hud inte tål tejpen, ta då omgående bort denna för att inte riskera hudbesvär. Prova annan tejp eller avlastning i form av ortopedisk hälkopp eller skoinlägg. Likaså om du ser att huden är irriterad när du tar bort tejpen efter en tejpperiod bör du överväga att avbryta tejp-behandlingen. Ett mycket bra alternativ till tejpning är att tillverka ortopediska hälkoppar formade efter din fot. De ger optimal avlastning av både hälkudde och hålfot.

Tejpa hälsporre – video som visar hur du själv kan tejpa

Alternativ till tejpning

Om tejpning inte passar dig rekommenderas avlastning i form av ortopediska hälkoppar eller skoinlägg. Hälkoppar (även kallade hälkoppsinlägg) ger optimal avlastning av både hälkudde och hålfot.